Kako stići

Do skijaškog centra Stara planina – Babin zub, je moguće stići iz praca Knjaževca, iz pravca Srvljiga i iz pravca Pirota. Ovde ćemo pokušati da pokažemo sva tri pravca. Za polaznu tačku odabraćemo autoput kod Niša, jer smatramo da svako može bez većih problema da dođe do te polazne tačke.

 

Niš-Temska-Kalna-Babin zub

 

Ovaj pravac je možda najjednostavniji što se vožnje tiče. Izbegava se prvoj Tresibaba, a put je u vrlo dobrom stanju. Šta vise, jednim delom se putuje novom deonicom autoputa prema Bugarskoj. Put je dobrog kvaliteta, nedvno presvučen, bez oštrih i nepreglednih krivina. Redovno se održava i čisti zimi. Jedino kroz pojedina naseljena mesta moguće je naići na kratke deonice koje nisu u zavidnom stanju. Za sve one koji gravitiraju prena Beloj Palanci, Pirotu, Dimitrogradu i Bugarskoj najkraći pravac do ski centra Stara planina – Babin zub. Za detalje pogledajte mapu ispod.

 

Niš-Svrljig-Kalna-Babin zub

 

Ovo je najkraći pravac. Problematična je deonica od Srvljiga do Kalne. Prema poslednjim vestima ta deonica se intezivno radi i priprema za zimsku sezonu 2017/2018. Takođe, najavljeno je da će ovaj pravac biti redovno održavan zimi. Da li će biti tako, videćemo jos ove zime. Za detalje pogledajte mapu ispod.

 

Niš-Svrljig-Knjaževac-Kalna-Babin zub

 

Ovo je doskora bila jedina prihvatljiva deonica do ski centra Stara planina – Babin zub. Posle sredjivanja gore pomenute deonice preko Temske, turisti Srbije su dobili još jedan alternativu. Put je solidnog kvaliteta, održava se redovno zimi. Problematičan je prevoj Tresibaba i deonica od Knjaževca do Kalne. Put na toj deonici je uzak, sa dosta neravnina. Za detalje pogledajte mapu ispod.

Za one koji dolaze iz pravca Beograda postoji i pravac Praćin – Boljevac -Knjaževac – Kalna – Stara planina. Ovo je magistralni put koji prolazi kroz naseljena mesta, tako da je možda najjednostavnije doći autoputem do Niša a onda odabrati neki od gore pomenutu pravac.

Sve aktuelne i pre svega korisne informacije možete naći na portalu staraplaninainfo.com.

Comments are closed.